sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Tilkkupäivät Siilinjärvellä

nuppupeitto

Viime viikonloppuna oli tilkkuyhdistys Finn Quiltin vuosikokousviikonloppu Siilinjärvellä. Siellä on tarjolla aiheeseen liittyviä luentoja, työpajoja, lukuisa määrä kauniita tilkkutöitä näytillä, arpajaisia, tarvikemyyntiä. Tänä vuonna oli tarjolla myös fyysistä hyvinvointia hieronnan muodossa ja palvelu oli ahkerassa käytössä. Kyseessä on tilkkuilijan vuoden kohokohta. 
Tänä vuonna oli ajateltu myös keskosia eli Siilinjärven tilkkukilta oli ideoinut kaunein nuppupeittokilpailun. Valmiit nuppupeitot toimitettiin KYSiin ja sinne niitä päätyikin tosi komea keko - yli 200 nuppupeittoa - toinen toistaan ihanampia. 
Keskoset ovat olleet tilkkuilijoiden sydäntä lähellä eri puolilla Suomea useita vuosia ja monet sairaalat saavat vastaavia lahjoituksia vuosittain. 
Yllä oleva peitto oli oma panokseni kilpailuun. Valitettavasti sain aikaiseksi vain tämän yhden peiton.

nuppupeitto2

Reunukseen tikkasin pieniä nallukoita. Tätä peittoa oli mukava tehdä. Valmistumiseenkaan ei mennyt kauan, kun koko on vain 50 x 50 cm.
stipendipeitto

Yhdistyksen hallitus järjestää joka vuosi stipendiarpajaiset, joissa pääpalkintona on hallituksen tekemä tilkkupeitto, muut palkinnot ovat kauppiailta saatuja upeita tavaralahjoituksia. Peiton voitti tilkkuilija omasta killastani. Tilkkupäivät olivat hänelle ensimmäiset ja hän oli ylen onnellinen voitostaan.

FQ-tuotteet


Yhdistys on painattanut kahtena vuonna FQ-kangasta, ensin tuli mustavalkoinen ja tänä vuonna väri oli punamusta. Hallitus teki mallitöitä kankaan menekin parantamiseksi. Minä olen tehnyt eturivin nipsukukkaron (punavalkoinen toinen vasemmalta) ja vetoketjupussukan (neljäs vasemmalta). Mallityöt herättivät kovasti mielenkiintoa ja niitä olisi haluttu ostaa.

Minulla on ollut kovasti vipinää toisellakin rintamalla. Tällä viikolla on tänään neljäs kuoroharjoitus - toinen kenraali. Kuoromme on mukana Johannes-passioproduktiossa. Esitykset ovat pääsiäisviikon maanantaina Pirkkalan kirkossa klo 19 ja keskiviikkona Sääksmäen kirkossa klo 19. Mukana on liikkuja (tanssija) ja muutakin visuaalista katseltavaa. Olen tosi innoissani, vaikka yli kolmen tunnin harjoitukset työpäivän jälkeen vievät mehut. Ensi viikolla on maanantain jälkeen lomaa, joten jaksaminen on siltä osin turvattu. Jos joku lukija näillä kulmilla asustelee niin lämpimästi tervetuloa. Ohjelman saa ovelta 15 euron hintaan.

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Pinkkiä kevääksi

bolero

Ostin pikkujouluihin "pikkumustan" tähän asti olen käyttänyt sitä joulunpunaisen neuleen kanssa, mutta halusin paremman sävyisen neuleen hartoiden ja käsivarsien peitoksi.

bolero2

Mielessäni oli jokin ihana silkkilanka, mutta sopivaa oli kaupassa liian vähän, joten päädyin Heritagen sukkalankaan (merinoa ja nailonia), joka oli sävyltään juuri oikea.

bolero3

Malli on Dropsin 113-14. Neuleohje oli hauska, ensin tehtiin reunus, sitten takakappale ja hihat. Halusin tehdä neuleen yhtenä kappaleena eli poimin takakappaleen reunuksesta takakappaleen silmukat. Ohjeen kuvassa kainalon kohta pussitti, joten päätin tehdä lennossa kädentiekavennukset, joita ohjeessa ei ollut. Etureunat jouduin kutomaan muutamaan kertaan ja aina kastelemaan langan välillä, kun puretulla langalla tuli todella epätasaista jälkeä. Reunukseen virkattiin palasia, jotka olivat epäsymmetisiä, joten ne istuvat hyvin kaarevaan reunaan. Virkkaan tosi vähän, koska käteni kipeytyvät siitä, koska todennäköisesti en osaa virkata rentona. Hämmästyin kun sain ohjeenmukaisella koukulla (3,5) täysin oikean kokoisia palasia. Hihoista tein ohjetta lyhyemmät. Edestakaisneuleessa käytin 3,75 mm:n pyöröä.
Lankaa sain kulutettua 283 g. Yksi vyyhti jäi vielä joihinkin ihaniin sukkiin.
Purkamiset kannatti, olen lopputulokseen tyytyväinen.

pussukka

Killassa opeteltiin tekemään viime viikolla nipsukukkaroa.

pussukka2

Vihdoin sain tehtyä jotain viime keväänä Tanskasta ostetusta söpöstä puuvillakankaasta.
Leukojen leveys on 8 cm ja pussukan korkeus noin 14 cm. Juuri sopiva lääkepussukaksi. Nipsuja on enemmän, joten näitä varmaan esittelen lähiaikoina lisääkin.

lauantai 2. maaliskuuta 2013

Kahden kodin dilemma

Tapamme mukaan lähdimme perjantaina töiden jälkeen vapaa-ajan kodille. Olin jo aamulla ennen töihin lähtöä miettinyt, mitä projekteja aion tehdä viikonloppuna.
Perjantaina pakkasimme tavarat vauhdilla ja lähdimme kaupan kautta matkaan. Perillä totesin, että iso Pirkkakassini ei ollut mukana. Se oli jäänyt kaupungin harrastushuoneeni lattialle, kun jokin asia oli keskeyttänyt ajatukseni. Lääkkenikin jäivät kaupunkiin.
Lauantaiaamuna mietin, mihin ryhdyn. Harmitti, koska parin viikon kuluttua on Finn Quiltin vuosikokous ja tilkkupäivät ja olisi ollut jonkin verran tekemistä. Viime viikonloppuna aloittamaani nuppupeittoa olisi pitänyt jatkaa, oman syntymävuodenajan blokki olisi pitänyt aloittaa (lehti jäi kaupunkiin, eikä koosta ole hajuakaan), yksi hys hys juttukin olisi pitänyt aloittaa ja yhtä neuletta jatkaa. Tilkkutyökalupussukakin jäi matkasta.

mug rugs

Toisessa laukussani oli onneksi vähän kankaita, joten nämä mug rugsit sain alulle. Ne jäivät tähän vaiheeseen, kun tikkauslankoja ei ole mukana. Vähän useampaankin olisi materiaalini riittäneet, mutta alkoi tympiä, joten jatkoa seuraa ehkä joskus myöhemmin.

virkkaus

En ole kovin innokas virkkaamaan. Niskani jäykistyy ja käsiin ja käsivarsiin sattuu. Nyt oli kuitenkin pakko ottaa koukku käteen, koska boleroon, joka on työn alla, tarvitaan virkattuja ruutuja reunaan. Palasia on valmiina 16 eli noin puolet tarpeesta. Virkkauskäsialani on "rentoutunut" aiemmasta ja palasten kooksi sain ohjeessa mainitun. Reunaan pitäisi laittaa nirkkoreuna, joka ei jostain syystä miellytä minua, joten odotettavissa on hitaampaa rapuvirkkausta. Bolero-osa oli Pirkkakassissa, joten reunusta en pääse mallaamaan paikoilleen.

Aikaansaannokset eivät välttämättä olisi olleet paljon suuremmat, vaikka kaupunkiin jäänyt kassi olisi tullut mukaan, mutta harmittaa se silti. Suunnitelmat ovat viikonlopun varalle yleensä vähintään kolminkertaiset siihen nähden, mihin aika riittää. Harmittaa, kun arkisin ei illalla jaksa työpäivän jälkeen paljoa tehdä, vaikka aikaa periaatteessa olisi. Neuleisiin on helpompi tarttua kuin ompeluksiin. Huomenna joudutaan pakkaamaan tavarat tavanomaista aiemmin, kun on ehdittävä Johannes passion harjoituksiin Sääksmäelle iltapäiväksi.

Samalla voisin mainostaa, että esiinnymme (Solenne-kuoro) kahden muun kuoron ja orkesterin kanssa pääsiäisviikolla maanantaina Sääksmäen ja keskiviikkona Pirkkalan kirkossa. Koreografi on suunnitellut esitykseen myös visuaalisuutta, joten uskoisin, että luvassa on monipuolinen nautinto kuulijoille. Lämpimästi tervetuloa, jos asut lähialueella.